Διατροφικές Συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Μετά την καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία του Πάσχα η οποία διαρκεί 48 μέρες, η ιδέα την νηστείας οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην υπερκατανάλωση φαγητού, λόγω αποκλεισμού ζωικών τροφών.

Γνωρίζουμε πως το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν απαρτίζεται από ολιγοθερμιδικές επιλογές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ακολουθήσουμε τα έθιμα. Τηγανιτά, θαλασσινά, λαγάνα, χαλβάς είναι μερικά από τα φαγητά που θα αποτελούν πρώτη επιλογή των ανθρώπων. Τι γίνεται όμως αν κάποιος κάνει πρόγραμμα διατροφής την συγκεκριμένη περίοδο?

Τι να φάω λοιπόν την καθαρά Δευτέρα?
Αρχικά ξεκινήστε την μέρα σας με ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό, η πεποίθηση ‘’ότι δεν τρώω για να κρατήσω τις θερμίδες για το μεσημεριανό τραπέζι’’ είναι λάθος καθώς η πολύωρη ασιτία θα οδηγήσει το σώμα σε εύρεση τροφής και υπερβολικής κατανάλωσης.

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνουμε την υπογλυκαιμία.

Στο μεσημεριανό τραπέζι μην σκεφτείτε τόσο τις θερμίδες αλλά την θρέψη, χρησιμοποιείστε την μέθοδο του πιάτου όπως βλέπετε παρακάτω και εστιάστε στην επαρκή ενυδάτωση.

Ενδεικτικά μπορείτε να καταναλώσετε ψητά καλαμαράκια με λαγάνα και ένα πιάτο σαλάτα και φυσικά μετά το κυρίως, ένα κομμάτι χαλβά. Ως άλλη επιλογή, πάντα με γνώμονα την μέθοδο του πιάτου, μπορεί να είναι χταπόδι με γίγαντες και σαλάτα.

 

Η ισορροπία είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Τι γίνεται τώρα με το αλκοόλ?
Να είστε εγκρατείς με την κατανάλωση του αλκοόλ. Προσπαθήστε να αρκεστείτε στα 2-3 ποτά οι άντρες και στο 1 οι γυναίκες. Προτιμήστε το νερό ή το ανθρακούχο νερό!

Τέλος συνδυάστε την Καθαρά Δευτέρα, αν επιτρέπει και ο καιρός, με εκδρομή, πεζοπορία, πέταγμα χαρταετού, χορό και άλλες δραστηριότητες, ώστε να καταναλώστε αρκετές θερμίδες ευχάριστα και να ξεσκάστε.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Πρωινό: 1 φέτα λαγάνα με 1 κγ ταχίνι και 1 μπανάνα 1 κ γ τριμμένα καρύδια
Ενδιάμεσο: 2 βραζιλιάνικα καρύδια με 1 μπάρα
Μεσημεριανό: 1 φλιτζάνι γίγαντες με 1 μερίδα χταπόδι ξιδάτο και 1 πιάτο σαλάτα 1 κ.σ ταραμοσαλάτα 1 κομμάτι χαλβά
Ενδιάμεσο 2 : 1 γιαούρτι με 2 κ σ σταφίδες
Βραδινό: 1 πιάτο σαλάτα με 2 πατατοκεφτέδες ή λαχανοντολμάδες 1 κ.σ ταραμοσαλάτα

Facebook
Twitter
Email
Η επιστημονική ομάδα της Gilli Diet είναι εδώ για να λύσει όποια απορία έχετε!