Πολλές γυναίκες στην ερώτηση ‘’πόσο συχνά ζυγίζεσαι’’ κατά την διάρκεια λήψης του διαιτητικού ιστορικού, απαντούν “κάθε μέρα”. Λιγότερες αλλά εξίσου σημαντικό ποσοστό απαντά πως ‘’φοβάμαι να ανέβω στην ζυγαριά’’. Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως η ψυχολογία των γυναικών(κυρίως) επηρεάζεται στο άκουσμα της ζύγισης και φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η επίδραση της ψυχολογικής κατάστασης συνοδεύεται με το άγχος που έχουν με την εξωτερική εμφάνιση, τα κιλά, και την συνολική τους εικόνα. Οι βιομηχανίες αδυνατίσματος έχουν προβάλει συγκεκριμένα ‘’πρότυπα’’ ομορφιάς δημιουργώντας το αίσθημα έντονου άγχους, σχετικά με το σχήμα και την ενασχόληση πολλών γυναικών με το βάρος τους υποσυνείδητα. Γυναίκες που χρειάζεται να χάσουν ελάχιστα κιλά, ή και γυναίκες που χρειάζονται να χάσουν αρκετά κιλά αναπτύσσουν μια σχέση εξάρτησης με την ζυγαριά, και το καθημερινό ζύγισμα. Αν για παράδειγμα δείξει λιγότερα κιλά τότε χαίρονται με το αποτέλεσμα, αν όμως δείξει τα ίδια κιλά ή και μερικά γραμμάρια πιο πάνω τότε τους δημιουργείται το αίσθημα της αποτυχίας, του θυμού, της απογοήτευσης, κατηγορώντας τον ίδιο τους τον εαυτό, νιώθουν ανίκανες και πολλά ακόμα αρνητικά συναισθήματα, συνεπώς λαμβάνουν ως γνώμονα επιτυχίας το νούμερο που θα δείξει η ζυγαριά και όχι την προσπάθεια τους.
Αρνητικές επιπτώσεις του συχνού ζυγίσματος:
- Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω όταν η ζύγιση συνοδεύεται με αρνητικά συναισθήματα και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περίμενε η κάθε γυναίκα, αυτόματα δημιουργείται το αίσθημα ανικανότητας να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει, κατηγορώντας τον εαυτό της και προκαλώντας την εσωτερική συσσώρευση του άγχους και του στρες συνεπώς μη υγιής ψυχολογία.
- Την μείωση φαγητού με στόχο την επόμενη φορά που θα ζυγιστεί να γίνει εμφανής η επιθυμητή απώλεια. Αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα στην εξάντληση του οργανισμού και στην μείωση του μεταβολικού ρυθμού.
- Σωματική και Ψυχική κόπωση λόγω στέρησης. Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει το αίσθημα της στέρησης, μετά από αφαγία ή μείωση τροφής για να κρατήσει τον οργανισμό ζωντανό καταφεύγει στην αναζήτηση τής, αυτό οδηγεί σε κρίσεις υπερφαγίας, ακριβώς μετά από όλο το ψυχολογικό φορτίο που συσσωρεύτηκε μετά την ζύγιση.
- Μη υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα των γυναικών. Με την καθημερινή ζύγιση ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης διατροφικής διαταραχής ( βουλιμία, συναισθηματική υπερφαγίας, Νευρική ανορεξία, αδηφαγία ή άτυπη μορφή διατροφικής διαταραχής).
- Να ακολουθήσουν διατροφικά πλάνα τα οποία δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο με τον μοναδικό στόχο την γρήγορη απώλεια, προκαλώντας επιπτώσεις στο σώμα.
Η καλύτερη λύση για τον κάθε διαιτώμενο που ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής είναι η μέτρηση του σώματος με την μεζούρα, ή με γνώμονα τα ρούχα στα οποία επιθυμεί να ξανά φορέσει. Άτομα που συναισθηματικά δεν μπορούν να διαχειριστούν την ζύγιση καλό θα ήταν να μην πραγματοποιείται. Η μείωση των κιλών θα πρέπει να επιτευχθεί με την μείωση του σωματικού λίπους μέσω της συνολικής ποιοτικής απώλειας και όχι μέσω γρήγορου ρυθμού που είναι πιθανή η πρόσληψη ξανά του σωματικού βάρους. Σε ένα πρόγραμμα διατροφής είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι περισσότεροι ότι ο διαιτολόγος στοχεύει στην εκμάθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, στον σεβασμό προς το σώμα και τις ανάγκες που έχει και χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος. Με απλά λόγια η απογοήτευση δεν έχει θέση στο διατροφικό πλάνο γιατί σημαντική είναι η κάλυψη θρεπτικών συστατικών και όχι το νούμερο που θα δείξει η ζυγαριά. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να γίνει μια υπενθύμιση το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η κούραση, η κακία ψυχολογία και οι αρνητικές σκέψεις ανεβάζουν το νούμερο της ζυγαριάς, και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Πως κάθε διαιτώμενος καταλαβαίνει την επιτυχία του σε ένα πρόγραμμα διατροφής, χωρίς γνώμονα την ζυγαριά?
- Να αναγνωρίζει όλες τις συνήθειες που τον οδήγησαν στην αύξηση του σωματικού βάρους και να προσπαθεί να αλλάξει αυτές τις συνήθειες σε πιο υγιεινές για την υγεία του.
- Να αναγνωρίζει την προσπάθεια του.
- Να καταλαβαίνει την χρησιμότητα της τροφής για την σωστή λειτουργεία του σώματος.
- Αν η ζύγιση προκαλεί αρνητικά συναισθήματα να μην ζυγίζετε και να κρύψει την ζυγαριά. 5. Να θέτει κάθε φορά μικρούς ρεαλιστικούς στόχους και όταν επιτευχθούν να θέτει τους επόμενους.
- Να ακούει και να σέβεται το σώμα του χωρίς να νιώθει τύψεις.
- Να βλέπει την διαφορά του σώματος του από την μείωση των πόντων ή τα παλιά του ρούχα