Το ρητό ‘’κάθε πράγμα στο καιρό του’’ όπως έλεγαν και οι παλιοί είναι καλό να γίνει προσωπικό μότο του καθένα από εμάς τόσο στον τομέα της διατροφής όσο και στην καθημερινότητα.
Το συγκεκριμένο ρητό έχει διπλή σημασία, από την μία αν επιλέξουμε προϊόντα με βάση την εποχικότητα σεβόμαστε το περιβάλλον και προασπίζουμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά, από την άλλη μειώνουμε την πρόσληψη χημικών ουσιών που πολύ πιθανόν εμπεριέχονται στα τρόφιμα.
Γιατί όμως κάποιος να τρώει με βάση την εποχικότητα?
Η κατανάλωση εποχικών τροφών ως μια οικολογική συμπεριφορά είναι πιο βιώσιμη και ωφέλιμη για το φυσικό μας σπίτι το περιβάλλον ο λόγος είναι απλός, χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια και παραγωγή διόξειδιου του άνθρακα εφόσον δεν πρόκειται για εντατική καλλιέργεια εκτός εποχής. Ως καταναλωτές έχουμε μάθει και συνηθίσει να καταναλώνουμε ότι επιθυμούμε την στιγμή που το θέλουμε χωρίς να ενδιαφερόμαστε τόσο για την θρέψη μας όσο και για το περιβάλλον αυτό είναι εγωιστικό δεν νομίζετε?. Σε αυτό το σημείο επίσης θα σας αφήσω να σκεφτείτε το εξής: ‘’έχετε παρατηρήσει ότι η φύση μας τα δίνει απλόχερα όλα? Επίσης έχετε αναρωτηθεί τον λόγο που το καλοκαίρι υπάρχει περισσότερο ποικιλία σε φρούτα-λαχανικά σε σύγκριση με τον χειμώνα?’’
Πριν απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα σε αυτό το σημείο του άρθρου ας ξεκαθαρίσουμε την διαφορά μεταξύ εποχικού και ντόπιου προϊόντος. Αν κάποιος αγοράσει ένα τοπικό προϊόν αυτόματα δεν το καθιστά και εποχικό όπως για παράδειγμα οι ντομάτες θερμοκηπίου, το βασικό για να μάθετε να τρώτε εποχικά είναι να ενημερωθείτε για την εποχικότητα του κάθε τροφίμου τόσο στη χώρα σας, όσο και στο εξωτερικό.
Η εταιρία μας επιλέγει τα προϊόντα με βάση την εποχικότητα με σκοπό την καλύτερη δυνατή θρέψη του καταναλωτή μας υλοποιώντας την επιθυμία του για απώλεια βάρους, δίνοντας του την επιλογή να διαλέξει ένα από τα δύο διατροφικά μας μενού τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερους συνδυασμούς.
Συμπερασματικά.
Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν για να έχετε μια πιο σφαιρική εικόνα γύρω από την εποχικότητα, αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι και να επιθυμείτε να καταναλώσετε κάτι εκτός εποχής δεν κάνετε κάτι λάθος αν χρησιμοποιήσετε πχ κονσέρβα ντομάτας η προϊόντα θερμοκηπίου το σημαντικό είναι να ενημερώνεστε σε τι συνθήκες αναπτύσσονται τα τρόφιμα γύρω από ποια θερμοκρασία; είναι πιστοποιημένα; έχουν παραχθεί σε εξωτερικούς χώρους; Με εντατική καλλιέργεια; Με ποιον τρόπο μεταφέρθηκαν στην αγορά; Ποιος τα παρήγαγε; Σε ποια ποικιλία ή είδος τροφίμου ανήκουν; Είναι πολλά τα ερωτήματα ωστόσο να θυμάστε ότι η υγεία μας είναι πάνω από όλα και η θρέψη.
Τέλος καταναλώνετε εποχιακά τρόφιμα, φροντίστε δηλαδή η διατροφή σας να είναι εναρμονισμένη με τις εποχές. Το φρέσκο είναι σίγουρα πιο νόστιμο, πιο υγιεινό, πιο φθηνό και έχει καλύτερο άρωμα η λύση του να φτιάξετε τον δικό σας κήπο και να φυτέψετε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά φαντάζει δελεαστικά καλή τόσο για την τσέπη σας όσο και για το περιβάλλον!