Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

Το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας γιατί τα τρόφιμα που καταναλώνονται είναι τα πρώτα μετά από μια μακρά περίοδο νηστείας που προέρχεται από τις ώρες κατά τις οποίες κάποιος κοιμάται. Το πρωινό προηγείται επίσης των ωρών της ημέρας κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα και, επομένως, μεγαλύτερη ενεργειακή δαπάνη.

Τα άτομα που δεν τρώνε πρωινό είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα επειδή υφίστανται παρατεταμένη νηστεία και όταν λαμβάνεται το πρώτο γεύμα, το σώμα ανταποκρίνεται συσσωρεύοντάς το ως ενεργειακό απόθεμα(αύξηση λίπους).

Τα παιδιά και οι έφηβοι που τρώνε σωστά το πρωινό έχουν καλύτερη σωματική και πνευματική απόδοση. Ένα βέλτιστο πρωινό είναι αυτό που παρέχει το 20 έως 25% της ημερήσιας θερμιδικής απαίτησης, εκτός από το ότι βοηθά στην επίτευξη επαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη).

Το πρωινό επηρεάζει τη σωματική, πνευματική και διατροφική κατάσταση, απουσία αυτού προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης και κακή διάθεση, λόγω του ελλείμματος της γλυκόζης – του κύριου ενεργειακού καυσίμου – που παράγει η νηστεία. 

Αντίθετα η τακτική κατανάλωση του οδηγεί σε:

  • Σωματική και πνευματική απόδοση: οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό θέτουν σε κίνηση μια σειρά μηχανισμών σε οργανικό επίπεδο, όπως μείωση της ορμόνης ινσουλίνης και αύξηση της κορτιζόλης και ουσιών όπως η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη, μεταξύ άλλων. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές αλλάζουν ή ρυθμίζουν τη συμπεριφορά και επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και πνευματική απόδοση.
  • Βελτιωμένη διατροφική κατάσταση

Έλεγχος βάρους: το γεγονός της διανομής θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην αποφυγή υπερφόρτωσης οποιασδήποτε από αυτές. Αυτό βοηθά επίσης να αποφευχθεί το «ράμφισμα».

Ένα βέλτιστο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει:

Οι υδατάνθρακες και όχι μόνο αν είναι δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν περισσότερη ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών που παρέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες.

Φρούτα που παρέχουν νερό, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Πρωτεϊνούχα τρόφιμα που παρέχουν πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα παράδειγμα θα ήταν: ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί και ντομάτα με γάλα και μπανάνα.

Facebook
Twitter
Email
Η επιστημονική ομάδα της Gilli Diet είναι εδώ για να λύσει όποια απορία έχετε!