ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Πριν περάσουμε στην πρόταση μας ας δούμε πόσο ωφέλιμος είναι ο μπακαλιάρος στην υγεία μας.

Μπακαλιάρος μας ΄΄εφοδιάζει’’ με ω-3 και όχι μόνο.

Ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη με περιεκτικότητα 41 γραμμαρίων πρωτεΐνης στα 180 γραμμάρια φιλέτου. Επιπλέον, αποτελεί πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δε συνθέτει το σώμα και είναι σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε από διατροφικές πηγές. Να θυμίσουμε ότι τα ω-3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική και πνευματική λειτουργία, στην υγεία της καρδιάς και την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τέλος, περιέχει πολύ καλό ποσοστό σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και τη καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος), μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο.

Πως κατέληξε ο μπακαλιάρος να είναι το παραδοσιακό γεύμα της 25ης Μαρτίου.

Οι ρίζες αυτού του εθίμου φτάνουν στον 15ο αιώνα, όπου ενώ οι κάτοικοι των νησιών είχαν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, δεν ίσχυε το ίδιο και για τους κατοίκους της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου το ψάρι ήταν πιο σπάνιο και αρκετά ακριβό. Έτσι, ο μπακαλιάρος αποτέλεσε μία καλή εναλλακτική, καθώς εκτός από χαμηλότερο κόστος (παρότι προέρχεται από τον Ατλαντικό), μπορούσε να διατηρηθεί και για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη μορφή του παστού, χωρίς να χρειάζεται άλλες ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης.

Μετά τις παραπάνω πληροφορίες ας περάσουμε στην συνταγή μας.

Σνίτσελ φιλέτου μπακαλιάρου με σκορδάτη φάβα

Υλικά για 4 άτομα για μπακαλιάρο

  • 1 φιλέτο μπακαλιάρου
  • 1 φλιτζάνι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ γ μπέικιν μπάουτερ
  • 1 αυγό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ γ αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή στον φούρνο
  • 1 μπύρα 330ml

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι, το μπέικιν παόυντερ, το αλάτι και ανακατέψτε τα καλά. Στο τέλος προσθέστε τη μπύρα και ανακατέψτε και βάλτε το στο ψυγείο.

Βάλτε το λάδι στο τηγάνι και ανάψτε το μάτι για να ζεσταθεί. Πανάρετε τα κομμάτια του ψαριού στο αλεύρι και από εκεί βουτήξτε τα στο κουρκούτι αφού τα τινάξετε πρώτα ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι. Τηγανίστε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αποκτήσει το φιλέτο σας ωραίο ξανθό ανοιχτό χρυσαφί χρώμα.

Αφήστε τα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα λάδια τους.

Για σκορδάτη φάβα

  • 1 φλιτζάνι φάβα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Κόβετε το κρεμμύδι για τη φάβα στα 4, το σοτάρετε για 1’, προσθέτετε τη φάβα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2’ ακόμα.

Συνεχίζετε, συμπληρώνοντας με νερό, μέχρι να φτάσει 3-4 δάχτυλα πάνω από τη φάβα και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη φάβα να σιγοβράσει για 40-45’. Συμπληρώνετε νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος, έτσι ώστε η φάβα να παραμένει συνέχεια σκεπασμένη.

Όταν είναι έτοιμη, τη σουρώνετε και κρατάτε τα υγρά ξεχωριστά. Σε ένα μπλέντερ βάζετε τη φάβα, προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την «περνάτε», μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτετε λίγα από τα υγρά που κρατήσατε, μέχρι να πάρει την υφή της αρεσκείας σας.

Καλή απόλαυση!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email